DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

    Overwaarde  benutten    

Steeds meer mensen benutten de overwaarde in hun woning voor steeds uiteenlopender doelen. Bijvoorbeeld voor een mooi zwembad, een 2e woning in een zonnig buitenland, voor nog 1 keer een  mooie nieuwe auto, voor het aanpassen van de woning aan de oude dag, bijvoorbeeld met een nieuwe slaapkamer en nieuw sanitair op de begane grond of een stoellift. Want waarom zou je dure verhuiskosten maken, als de eigen woning ook naar wens gemaakt kan worden?

Lekker blijven zitten waar je zit?
Als men besluit te verkopen valt de overwaarde natuurlijk vrij bij het notarieel passeren, maar als men besluit om 'lekker te blijven zitten waar je zit", ook dan kan de overwaarde op verschillende manieren te gelde gemaakt worden. DeHypothekenMakelaar.nl kan u objectief informeren over de vele mogelijkheden. Er is namelijk zelfs een interessante mogelijkheid om bij een slechts bescheiden pensioeninkomen de maandelijkse rentelast exact hetzelfde (of lager) te houden, terwijl er wel gelijktijdig toch een flinke opname kan geschieden. Dat kan doordat een gegarandeerde lijfrente de nieuwe extra rentelast afdekt. Het uitkeren en ter beschikking krijgen van bijvoorbeeld € 50.000,= levert dan dus geen extra maandlast op doordat er gelijktijdig met de opname van die € 50.000,= een nieuw stuk gegarandeerd inkomen begint uit te keren, waarmee de extra en niet aftrekbare rente wordt betaald. Per maand merkt u dus niets in de maandlasten, maar u bent wel liquide voor een leuke en actieve oude dag! 

PS wat u van de opname aantoonbaar aan onderhoud/verbetering van de eigen woning besteedt, daarover is de rente wel aftrekbaar.

Eigen Woning Reserve wel of niet in de nieuwe woning steken?
Als u echter besluit om te gaan verhuizen en een volgende eigen woning wordt aangekocht, dan is de hypotheekrente over de behaalde (netto) overwaarde (die trouwens sinds 2001 'Eigen Woning Reserve' heet) volgens de 'bijleenregeling' niet meer aftrekbaar. De meeste mensen steken de overwaarde daarom in de nieuwe woning. Maar dat is niet verplicht; de andere keuze levert alleen een niet aftrekbaar leningdeel op. U kunt er bewust voor kiezen om uw overwaarde cash op de bank rentedragend en direct beschikbaar te houden. Dat is ook wel aantrekkelijk? Laat u dus eens voorlichten over deze andere keuze, want als het geld (de overwaarde) eenmaal in de woning zit, dan haalt u het er niet zo maar uit.... Want daar moet u wel vast en bestendig inkomen voor kunnen aantonen, en er ontstaan kosten voor afsluitprovisie taxatie, notaris en noem zo maar op! Bel of email DeHypothekenMakelaar.nl  dus eens voor een
persoonlijke afspraak en laat u uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden, de voor- en nadelen en de fiscale consequenties!

Bel of email DeHypothekenMakelaar.nl eens voor een
persoonlijke afspraak en laat u hierover uitgebreid voorlichten! Ook VEH en ouderenbond kunnen u over deze zaken informeren.

Onze adres- en overige gegevens vindt u
hier.Laatste update: 21/03/2010 13:03.15