DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

 

DUO van max. hypotheek 2 keer studieschuldbedrag af..

Afgelopen vrijdag 21062019 werd bekend gemaakt dat een studieschuld verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek binnenkort moeilijker wordt. Uitvoeringsorganisatie DUO past momenteel haar systeem aan waardoor verificatie makkelijker wordt.

Vergelijkingssite Independer heeft daarop een ‘Studieschuld-effectenkaart’ gepubliceerd, waarop de financiële gevolgen van een studieschuld op de maximale hypotheek inzichtelijk worden gemaakt. De vergelijkingskaart is gebaseerd op 104 verschillende situatie-profielen. Vuistregel: van de maximale hypotheek gaat ongeveer twee keer de studieschuld af.

Verklaring opvragen
Straks kan iedereen die een hypotheek aanvraagt, bij DUO een verklaring opvragen over het al dan niet bestaan van een studieschuld en de hoogte ervan. Deze verklaring kan vervolgens worden toegevoegd aan benodigde documenten bij de hypotheekaanvraag. Dit meldde minister Kajsa Ollongren in een Kamerbrief na overleg met het Platform Hypotheken, het orgaan waarin overheid en de sector zitting hebben.

Reden voor deze aanpassing is dat studieleningen op dit moment niet altijd meegenomen worden in de hypotheekaanvraag. Consumenten geven ze niet altijd op en hypotheekadviseurs vragen er niet altijd naar. Independer haalt cijfers van het BKR aan waaruit zou blijken dat 39 procent van de in totaal 1 miljoen mensen met een studieschuld deze NIET meldt bij een hypotheekaanvraag.

Sociale karakter
De registratie van studieschulden blijft bij DUO, en gaat niet naar het BKR, waar de sector een voorkeur voor heeft uitgesproken. De leningen staan immers al geregistreerd bij DUO en zijn eenvoudig toegankelijk voor oud-studenten, zo is de redenering van het kabinet. Bovendien wil het kabinet dat ‘het sociale karakter’ van studieleningen vanwege de toegankelijkheid van het hoger onderwijs duidelijk blijft.

BRON: Findinet Linda Welther -24 juni 2019 / DUO / DeHypothekenMakelaar.nl

 

 Laatste update: 24/06/2019 14:09.03