DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

 

Hoe je droomhuis en nachtmerrie wordt, Termijnenjager André Kieboom laat bouwvallen achter

 

Na de aankoop van een prachtige kavel kun je je droomhuis laten bouwen. Het begint met de zoektocht naar een architect die je huis ontwerpt en een goede aannemer die het bouwt volgens de wettelijke regels, maar vooral ook jouw bouwwensen. De klanten die voor KBM Bouw van André Kieboom kozen, kwamen echter van een koude kermis thuis.

 

KBM Bouw uit Oosterhout, het bouwbedrijf van André Kieboom, brengt scherpe offertes uit. Het bedrijf is deelnemer van keurmerk BouwGarant. Mocht hij tijdens de bouw failliet gaan, dan zijn de opdrachtgevers verzekerd van afbouw, is het idee. Kieboom zet deze insolventieverzekeringen in zijn offertes. De te betalen premies verwerkt hij in de totaalprijs. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Opdrachtgevers maakten weloverwogen de keuze met KBM Bouw in zee te gaan vanwege zijn deelneming aan BouwGarant. Dat schept toch meer zekerheid, aldus een van zijn klanten. Sommigen laten goedkopere offertes hierdoor lopen.

Kaveleigenaren uit Bavel, Made, Oosterhout en Schiedam gaan met KBM Bouw uit Oosterhout in zee. Het bedrijf zal tegen een scherpe prijs hun huizen gaan bouwen. Een familielid van Kieboom koopt een kavel in Bavel. Ook hij gaat met Kieboom in zee. Voor de andere opdrachtgevers uit Bavel schept dit nog meer vertrouwen.  

De woningen hadden al af moeten zijn

Maar de bouw verloopt traag. Alle opdrachtgevers komen in tijdsnood. De woningen hadden al af moeten zijn. Eén van de gedupeerden vertelt aan Opgelicht?!: 'De planning werd een paar keer opgeschoven'. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat de onderaannemers ook niet meer betaald worden. Hun facturen lopen op, terwijl de opdrachtgevers hun termijnen wel betalen. De betrokkenen vragen zich af waar het geld blijft. Het gaat in ieder geval niet naar de werklui of de leveranciers bouwspullen.

Materiaal wordt niet meer geleverd. Onderaannemers stoppen op de bouwprojecten. De liquiditeitsproblemen voor KBM Bouw uit Oosterhout lopen op. De bouw komt stil te liggen. De opdrachtgevers zeggen stuk voor stuk het vertrouwen in hun aannemer op. Kieboom belooft snel met oplossingen te komen, maar die komt met niets.   

'Waar het geld naartoe gaat is volkomen onduidelijk'

De opdrachtgevers hebben het gevoel dat het bedrijf een zinkend schip is. Sommige gedupeerden omschrijven de werkwijze van Kieboom als een soort piramidespel. Met het geld van zijn klanten betaalt hij immers niet het materiaal voor hun huizen, of de facturen van de onderaannemers. Waar hun geld dan wel naartoe gaat, is hen volkomen onduidelijk. 

Ze stellen in het voorjaar van 2018 KBM Bouw in gebreke en maken daarop afspraken met Kieboom. Die wil snel de volgende betaaltermijnen innen, zodat de bouw verder kan. De opdrachtgevers eisen dat hún geld in de bouw van hún huizen gaat zitten, en niet anders. Het vertrouwen in KBM Bouw neemt met de dag af. Uiteindelijk besluiten de klanten zelf rechtstreeks aan de onderaannemers te betalen, om hun bouw niet te laten stagneren.

De bouw ligt stil

Dan wordt de vrees van de opdrachtgevers werkelijkheid. Op 10 april 2018 wordt 'KBM Bouw bv' failliet verklaard. De bouw ligt stil. De opdrachtgevers en onderaannemers blijven met lege handen achter. Volgens het faillissementsverslag wijdt Andre Kieboom het faillissement aan de recente stijging van de prijzen voor materialen en arbeid. De werken zijn één tot anderhalf jaar voor het faillissement aangenomen voor vaste aanneemsommen, welke zijn gebaseerd op de destijds geldende prijzen. De stijging was niet voorzien en was zodanig dat de werken (sterk) verlieslatend werden. KBM Bouw was niet meer in staat kwaliteit te handhaven. De schuldenlast van KBM Bouw is volgens het faillissementsverslag inmiddels opgelopen tot 1,6 miljoen euro.

Verzekeringen zijn nooit afgesloten

Na het faillissement van KBM Bouw wordt voor de opdrachtgevers duidelijk dat de benodigde insolventieverzekeringen nooit door Kieboom bij BouwGarant zijn afgesloten. De benodigde bankgaranties zijn door hem nooit betaald. De klanten blijven met flinke schades aan hun huizen achter. Geen van de tien huizen is af. De bouwprojecten zijn allemaal getaxeerd. Alle opdrachtgevers hebben tienduizenden tot tonnen meer betaald dan de waarde van de woning ten tijde van het faillissement. Niemand kan onder de garantie van BouwGarant verder bouwen aan hun droomhuis. Ze moeten allen forse bedragen bijleggen om hun woning alsnog af te laten bouwen door een andere aannemer. 

KBM Bouw stelde eerder aan zijn klanten dat het bedrijf lid is van BouwGarant. Dit keurmerk bevestigt dat KBM Bouw lid is geweest, na het faillissement is het lidmaatschap opgeheven. BouwGarant laat aan Opgelicht?! weten dat KBM Bouw niet de benodigde verzekeringen afgesloten heeft. De klanten blijven met lege handen achter.

Kieboom: 'Het verhaal heeft een andere kant'

Opgelicht?! spreekt Andre Kieboom aan op de klachten die bij de redactie bekend zijn. Hij wenst niet op de aantijgingen in te gaan. Volgens Kieboom heeft het verhaal een andere kant. Die wil hij echter niet vertellen. Hij verwijst naar de curator die zijn faillissement afwikkelt. Als mensen klachten hebben, moeten ze zich maar bij hem melden.

 

BRON: AVROTROS opgelicht 

DeHypothekenMakelaar.nl adviseert ook voor nieuwbouw begeleiding door een professional, die verdient zichzelf meestal wel terug, kost dus niets maar levert op!

 Laatste update: 14/11/2018 16:04.17