DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

BKR schiet doel voorbij
Rechter: betalingsachterstand van € 65 voor playstation mag klant niet z’n hypotheek kosten

Een achterstand van vijf betaaltermijnen van € 13 voor een playstation die een klant bij Wehkamp kocht, kostte hem bijna zijn hypotheek. Het postorderbedrijf voorzag de schuld bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) van een A2-codering en handhaafde die nadat de gehele schuld was voldaan. De klant kon daardoor geen hypotheek afsluiten voor het huis dat hij van zijn verhuurder zou kopen. Een onevenredige maatregel, oordeelde de rechter, die de codering bij het BKR liet schrappen.

 

De consument in deze rechtszaak tegen Wehkamp kon begin dit jaar het huurhuis waarin hij woonde kopen. Zijn maandlasten zouden daardoor € 150 lager uitvallen dan de huur. Hij had in 2017 een bedrijfsresultaat van ruim € 49.000 als zzp’er en is sinds 2018 in vaste dienst met een maandsalaris van € 3.200 netto. Toch kwam hij volgens zijn hypotheekadviseur niet in aanmerking voor een hypotheek. De reden? Een A2-codering bij het BKR.

Playstation en router

Zo’n codering betekent dat de kredietverstrekker in een keer het hele bedrag opeist vanwege een betalingsachterstand. In dit geval was dat Wehkamp waar de man begin 2015 een playstation en een router kocht op afbetaling. Door drukte en een slecht bijgehouden administratie liep hij een achterstand van vijf termijnen van € 13 op. Wehkamp zegde de kredietovereenkomst op en schakelde een incassobureau in om de volledige lening te innen. Begin november 2015 loste de klant de gehele schuld van € 666,81 af met rente en kosten.

Betalingsregeling

Wehkamp wil de A2-codering handhaven omdat het postorderbedrijf meermaals zou hebben gewaarschuwd voor de niet betaalde maandtermijnen. Ook zou er een betalingsregeling zijn getroffen, die de consument niet na is gekomen. De klant weerspreekt dat. Hij hoorde voor het eerst van de achterstanden toen hij een brief ontving van het incassobureau. De Rechtbank Overijssel neemt dit als uitgangspunt, aangezien Wehkamp geen bewijs heeft overgelegd waaruit die eerdere contacten blijken.

Registratie schiet doel voorbij

De voorzieningenrechter stelt verder vast dat de negatieve BKR-registratie niet komt door een beperkte inkomenssituatie of schuldenproblematiek. De consument heeft bovendien een groot belang bij verwijdering van de A2-codering: hij wil een hypotheek sluiten die zijn maandlasten aanzienlijk verlaagt. De rechter concludeert dat de negatieve registratie zijn doel voorbij schiet en veroordeelt Wehkamp binnen 3 dagen de A2-codering te schrappen, onder een dwangsom van € 10.000 voor elke dag dat de winkel te laat is.

Strenge schuldregistraties leiden vaker tot problemen bij de aanvraag van een hypotheek. Eerder moest kledingzaak H&M een op last van de rechter een BKR-registratie verwijderen. In die zaak kon een gezin geen huis kopen door een betalingsachterstand van € 350 bij de modeketen.

AMweb / Paul de Kuyper op 9 feb 2018 

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 09/02/2018 16:04.08