DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

Einde samenlevingscontract, aftrek partneralimentatie mogelijk?

Als samenwoners uit elkaar gaan en 1 van de partners betaalt alimentatie aan de ander, dan ziet de Belastingdienst dat als een schenking als die partneralimentatie niet is vastgelegd in een samenlevingscontract.

Vrijstelling schenkbelasting onder voorwaarden

Zij kunnen echter een vrijstelling voor de schenkbelasting krijgen op grond van een natuurlijke verbintenis. Daarvan is in ieder geval sprake als de hoogte van de partneralimentatie niet meer is dan de normbedragen die rechters gebruiken als zij de hoogte van alimentatie bepalen bij mensen die getrouwd waren en uit elkaar gaan. Dit worden ook wel de 'Tremanormen' genoemd.

Superbelangrijk samenlevingscontract
Regel als ongehuwde samenwoners dus een samenlevingscontract en leg daarin alle belangrijke zaken vast, bijv. fiscaal partnerschap in het laatste samenlevingsjaar en een tijdelijke alimentatie zolang de eigen woning nog niet is verkocht ? Dat laatste voor een eerlijke verdeling van de woonlasten mbt de nog onverkochte woning. Het notarieel verleden samenlevingscontract is ook van belang voor het nabestaandenpensioen, de meeste pensioenfondsen eisen dat het samenlevingscontract notarieel verleden is. Geen notarieel verleden samenlevingscontract dan is er wel jarenlang premie betaald voor iets wat je niet zult krijgen: een nabestaandenpensioen voor de partner. En dat kan bij een jonge partner een bedrag van eurotonnen belopen, dus tel uit je winst  !

Bron: Belastingdienst Fintool

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 01/02/2017 11:54.59