DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

ONZINNIGE EUROPESE HYPOTHEKENRICHTLIJN

De Europese Hypothekenrichtlijn zal voor huiseigenaren op onderdelen juist nadelig uitpakken, stelt Vereniging Eigen Huis op haar website.

Nico Stolwijk, manager Belangenbehartiging bij VEH: "De richtlijn moet consumenten beter beschermen, MAAR de Nederlandse huiseigenaar wordt er amper beter van. Het kan op onderdelen juist nadelig uitpakken. Zo gaat de hypotheekrente mogelijk omhoog, omdat banken veel moeten veranderen in hun processen. Het baart de vereniging ook zorgen dat woningkopers zelfs voor kleine hypotheken een taxatierapport nodig hebben. Dit jaagt hen onnodig op kosten."

 Vanaf 21 maart treedt de Europese Hypothekenrichtlijn in Nederland in werking. Dat heeft invloed op onder meer de hypotheekofferte en boeteberekening. VEH: "Wie begin maart een hypotheekofferte aanvraagt, kan al te maken krijgen met de nieuwe regels.

In de nieuwe situatie mogen geldverstrekkers geen offerte onder voorbehoud meer uitbrengen. Hun aanbod is meteen bindend. Ze mogen de offerte pas uitbrengen als ze in het bezit zijn van alle benodigde stukken, zoals inkomensgegevens.

Geldverstrekkers krijgen wel de mogelijkheid om al eerder een niet-bindende aanbiedingsbrief te geven, waarin bijvoorbeeld de hypotheekrente staat.

 "Daarnaast komt er een andere boeteberekening bij vervroegde aflossing en oversluiten. Banken mogen vanaf 21 maart namelijk alleen nog de werkelijke kosten in rekening brengen. Nieuw is ook dat een huiseigenaar meer bescherming krijgt bij betalingsachterstand.

 En woningkopers moeten straks hun toekomstige woning altijd laten taxeren. Dat is nu meestal niet nodig bij hypotheken onder de 80 procent van de WOZ-waarde. (DHM: maar taxatie levert ook dan vaak nog wel voordeel op als feitelijke waarde hoger blijkt dan de WOZ en als dat verschil groot genoeg is om daarmee een renterisicoklasse te winnen (= rentekorting).

 Verder moeten geldverstrekkers bij hun bindende offerte een standaard informatievel gaan geven: het European Standard Information Sheet (ESIS). Dat maakt internationale vergelijking mogelijk." (DHM)Nou daar zaten we echt om verlegen…

 Bron: VEH 25 januari 2016

DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 28/01/2016 11:28.44