DeHypothekenMakelaar.nl
Financieel maatwerk van Annu´teit tot Zero-bond en VerbijsterendAdvies voor uw verzekering van Auto tot Zeilboot.

    Nieuwe rentevast periode


Het tijdstip waarop u voor een nieuwe rentevast periode kunt kiezen, kan erg belangrijk zijn. Op deze pagina leest u daar meer over. 

Bij alle afwegingen die u in het verleden maakte met betrekking tot de hypotheekconstructie, is de keuze van rentetype en rentevaste periode ook aan de orde geweest. Hiernaast ziet u vanaf 1900 de gemiddelde rente over 100 jaar. Met een piek van >13% begin jaren 80, blijkt uit dit plaatje duidelijk hoe een lang vastgelegde rente positief maar ook negatief kan uitpakken. Want bij een dalende rente zal uw lang vastgezette rente natuurlijk te hoog zijn geweest, maar dat kun je meestal pas achteraf vaststellen. Bij een (mogelijk) stijgende rente kan een lange rentevast periode wel zo veilig zijn, want je weet maar nooit waar het renteplafond is?!  Vanaf medio 1992 is een structureel dalende trend ingezet, terwijl in 2004 de bodem geraakt lijkt te zijn? Bij aantrekkende economiën trekken rentes vrij snel aan, bijvoorbeeld omdat ondernemers weer durven te investeren (=meer beroep op kapitaal = rente omhoog), maar ook omdat daarmee centrale banken de inflatie proberen te beteugelen (= rente omhoog).

 


Zonder boete oversluiten

Het is goed om te weten dat u zonder enige boete zou kunnen oversluiten op uw rentebedenktijdstip. U koos eerder bijvoorbeeld voor 5 jaar rentevast. Zodra na die 5 jaar de contractuele datum nadert waarop uw rentevaste periode eindigt, zal de bank u een nieuwe rente presenteren. Misschien is uw bank nu niet zo scherp,bijvoorbeeld omdat de eerdere lokkende actie-korting nu niet voor u geldt. U zit toch al min of meer vast? Meestal moet u 1 maand van tevoren uw keuze kenbaar maken om van de nieuwe rente te kunnen profiteren, of om bijtijds over te kunnen sluiten.

terug

Opnieuw keuzes maken
U kiest op het rentebedenktijdstip voor een andere rentevast periode, of een andere hypotheekconstructie of wellicht kiest u ervoor zelfs radicaal meteen naar een andere geldverstrekker over te stappen. Bijvoorbeeld omdat uw huidige geldverstrekker op dit moment niet scherp in de markt blijkt te liggen, of omdat u u ook nog verbouwingsplannen had. Op zo'n moment kan het zinvol zijn om al uw financiële plannen nog eens opnieuw te screenen. Want ook verschillen van tienden van procenten, kunnen toch nog heel wat uitmaken in uw maandlast. 

terug

Spaarhypotheek of beleggen? 
Het kan ook zijn dat u zich in het verleden liet verleiden tot een beleggingshypotheek, terwijl u achteraf liever had gekozen voor een 100% veilige spaarhyptheek, of andersom. Op het rentebedenktijdstip kunt u deze keuze nog eens herzien....

terug

Woningverbetering
Als u speelt met de gedachte van woningverbetering, en u daarom dus toch al iets met uw hypotheek wilde gaan doen, kan herziening van uw financiële situatie verstandig zijn. Want dat kan nu wel zeer gunstig met de nieuwe NHG-regeling! Misschien zit er 0,6% korting voor u in, door daar slim gebruik van te maken?! Natuurlijk zijn er dan weer heel wat details te beoordelen, maar het is zeker de moeite om daar uw tijd aan te besteden. De HypothekenMakelaar.nl zet hiervoor graag wat aandachtspunten op de rij.

Marketeers en renteproducten
Tot slot zijn er ook nogal wat marketingconcepten bedacht met betrekking tot rentesystemen. Bandbreedterente, margerente, plafond- en middelrente om eens wat scenario's te noemen. Of die alleen voor de bank, of ook voor u interessant kunnen zijn, dat kan De HypothekenMakelaar.nl met u eens doornemen in een verhelderend adviesgesprek.

terug

Via ons contact formulier kunt u een afspraak maken, extra informatie opvragen of een offerteverzoek doen. Fijn om te weten is dat De HypothekenMakelaar.nl het hele traject vana tot z voor u kan begeleiden, dan kunt u gewoon verder gaan met waar u zelf goed in bent.


terug

 

U kunt ons 24 uur per dag bereiken!

>Hier vindt u onze naw- en overige relevante gegevens.
 Laatste update: 14/05/2019 14:38.08